Súťaž v príprave originálnych jedál, v ktorých je dôležitou ingredienciou JABLKO - Jablková chuť Hontu po ladziansky, pokračovala 8. ročníkom. Šestnásť súťažných družstiev varilo a pieklo tradičné aj netradičné jedlá v kategóriách – múčne jedlá, mäsové jedlá a tento rok sa varili aj dve polievky, napr. kapustová polievka s jablkom.
Do súťaže sa prihlásili aj občania zo susedných obcí nášho regiónu - z Drážoviec, Hontianskych Moraviec, ale aj tri družstvá mladých zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Krupiny.
Na prípravu jedál dohliadala odborná porota, ktorá hodnotila na základe kritérií originality, pôvodu, regionality, spôsobu spracovania, chuti, vzhľadu, vône, ale aj vplyvu jedla na zdravie.
Bolo možné ochutnať všetky pripravené dobroty a dozvedieť sa od kuchárov a kuchárok čosi o ich receptoch, ktoré budú zhrnuté do receptára. Počas verejnej ochutnávky všetky pripravené jedlá a koláče zmizli zo stolov a hlasovaním sa rozhodlo o diváckej cene pre najchutnejšie jedlo, ktorým sa stal „Jablkový koláč s makom“. Na súťažných jedlách si pochutnávali a hodnotili ich návštevníci zo širokého okolia. V kategórii mäsové jedlá zvíťazilo družstvo „Sladkí záhradníci“ s „Jesenným jablkovým tajomstvom“ a v kategórii múčne jedlá zvíťazilo družstvo „Stredoškoláci“ s „Kráľovským jablkovým koláčom“.
Súčasťou podujatia bola prezentácia zaujímavostí Hontu v blízkom okolí Dudiniec.
Počas dňa vyhrávala ľudová hudba Zvolenskí vrchári a návštevníci si mohli zakúpiť ľudovoumelecké výrobky v remeselných stánkoch.
Po vyhodnotení súťaže vo varení nasledoval kultúrny program, počas ktorého vystúpili DFS Vartášik z Krupiny a FS Podzámočan. Občerstviť sa bolo možné gulášom, baraním perkeltom, pečenými kačacími stehnami s lokšami, párancami a domácimi koláčmi.
Text: Mária Lucinová, OcÚ Ladzany
Foto: Ing. Milan Ďuroch, r65 studio s.r.o.