0004-DSC09941

Jablková chuť Hontu po ladziansky 2019

Súťaž v príprave originálnych jedál, v ktorých je dôležitou ingredienciou JABLKO - Jablková chuť Hontu po ladziansky, pokračovala 8. ročníkom. Šestnásť súťažných družstiev varilo a pieklo tradičné aj netradičné jedlá v kategóriách – múčne jedlá, mäsové jedlá a tento rok sa varili aj dve polievky, napr. kapustová polievka s jablkom.

Dudinské otvorené pivnice 2019

Do súťaže sa prihlásili aj občania zo susedných obcí nášho regiónu - z Drážoviec, Hontianskych Moraviec, ale aj tri družstvá mladých zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb z Krupiny.

Jablková chuť Hontu po ladziansky

Na prípravu jedál dohliadala odborná porota, ktorá hodnotila na základe kritérií originality, pôvodu, regionality, spôsobu spracovania, chuti, vzhľadu, vône, ale aj vplyvu jedla na zdravie.   

Jablková chuť Hontu po ladziansky

Bolo možné ochutnať všetky pripravené dobroty a dozvedieť sa od kuchárov a kuchárok čosi o ich receptoch, ktoré budú zhrnuté do receptára. Počas verejnej ochutnávky všetky pripravené jedlá a koláče zmizli zo stolov a hlasovaním sa rozhodlo o diváckej cene pre najchutnejšie jedlo, ktorým sa stal „Jablkový koláč s makom“. Na súťažných jedlách si pochutnávali a hodnotili ich návštevníci zo širokého okolia. V kategórii mäsové jedlá zvíťazilo družstvo „Sladkí záhradníci“ s „Jesenným jablkovým tajomstvom“ a v kategórii múčne jedlá zvíťazilo družstvo „Stredoškoláci“ s „Kráľovským jablkovým koláčom“.   

Dudinské otvorené pivnice 2019

Súčasťou podujatia bola prezentácia zaujímavostí Hontu v blízkom okolí Dudiniec.

Jablková chuť Hontu

Počas dňa vyhrávala ľudová hudba Zvolenskí vrchári a návštevníci si mohli zakúpiť ľudovoumelecké výrobky v remeselných stánkoch.

Jablková chuť Hontu

Po vyhodnotení súťaže vo varení nasledoval kultúrny program, počas ktorého vystúpili DFS Vartášik z Krupiny a FS Podzámočan. Občerstviť sa bolo možné gulášom, baraním perkeltom, pečenými kačacími stehnami s lokšami, párancami a domácimi koláčmi.

Text: Mária Lucinová, OcÚ Ladzany

Foto: Ing. Milan Ďuroch, r65 studio s.r.o.

Fotografie z podujatia