Litavský klobásový festival v Litave začal svoju históriu v roku 2013 a tento rok sme si užili 7. ročník.
Atmosféra 7. ročníka Litavského klobásového festivalu
Prvé dva ročníky boli organizované ešte za predchádzajúceho starostu, Štefana Matejkina.
Bývalý starosta Štefan Matejkin, zakladateľ klobásového festivalu, so synom Jozefom.
V tejto tradícii každoročne pokračuje súčasná starostka obce Ľubica Tuhárska.
Ľubica Tuhárska, starostka obce Litava
Tento rok sa do súťaže prihlásilo 22 družstiev, ktoré boli z Litavy, okolitých obcí krupinského okresu, Krupiny, Detvy, ale aj obcí okresov Veľký Krtíš a Zvolen.
Súťaže sa zúčastnilo aj družstvo z Krupiny.
Odborná porota pracovala v zložení: Prof. Jozef Golian, vedúci Katedry hygieny a bezpečnosti potravín Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre; Vladimír Stračina, majiteľ mäsiarne s viac ako 25 ročnou tradíciou; Ing. Matej Čech, z Katedry hygieny a bezpečnosti potravín SPU Nitra; Ing. Zuzana Drdolová a víťaz minulého ročníka Litavského klobásového festivalu z družstva Kubolek – team p. Kubolek.
Súťaže sa zúčastnilo aj družstvo z Krupiny.
Odborná porota hodnotila pri súťažných klobásach vzhľad v nákroji, textúru, vôňu, šťavnatosť, chuť a ďalšie vlastnosti hodnotených klobás v surovom aj pečenom stave.
Odborná porota hodnotila parametre klobás.
Víťazom 7. ročníka sa stalo družstvo Lackovania – Milan Záchenský.
Na druhom mieste sa umiestnilo družstvo Baníci z Krupiny.
Na treťom mieste skončili Mária Kučerová a Monika Kapustíková z Krupiny.
Mária Kučerová a Monika Kapustíková z Krupiny.
Na štvrtom mieste sa umiestnilo družstvo Červené papričky z Krupiny.
Piate miesto patrilo víťaznému družstvu minulého ročníka Kubolek – Team z Dačovho Lomu.
Dôkazom zlepšujúcej sa kvality vyrábaných klobás jednotlivými družstvami je aj fakt, že každý ročník Litavského klobásového festivalu má iného celkového víťaza.
Výborná atmosféra, ktorá vládne počas festivalu láka množstvo návštevníkov, ale aj nových súťažiacich, ktorí si chcú zmerať svoje sily s družstvami, ktoré predvádzajú svoje „klobásové“ umenie pravidelne.
Návštevníci festivalu mali možnosť ochutnať jahňací guláš, divinový guláš, bravčový guláš a kapustnicu a tiež si kúpiť klobásy.