Jedlá, ktoré chutia ako od babičky, sú veľkým lákadlom pre každého. Málokto však vie, že to vzácne tajomstvo výnimočnej chuti je v podstate úplne jednoduché. A každý rok ho odhaľujú aj na putovnom podujatí Tradičná chuť Hontu.
Tento rok sa obľúbená súťaž, ktorá sa zameriava na tradičné jedlá vyrobené zo surovín slovenského pôvodu, presunula za hranice krupinského okresu, do malej obce v centrálnej časti Štiavnických vrchov, do Beluja.
V piatich kategóriách zápasilo o certifikáty a čestné uznania 24 súťažných tímov – väčšinou dvojíc. Hoci niektoré názvy museli najmä na mladšiu generáciu pôsobiť úsmevne, pri ochutnávke si „Makové rendeše“, „Cerovskú fučku“, „Kyslú kojštovku“ či „Bárošky“ nikto nenechal ujsť.
„Súťažilo sa v piatich kategóriách: mäsové jedlá, múčne sladké jedlá, múčne slané jedlá, polievky a zeleninové jedlá,“ povedala Mária Slúková, riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Krupina.
Tradičná výroba tehál a prehliadky
Hoci počasie organizátorom neprialo, návštevníci si mohli užiť naozaj bohatý sprievodný program.
Kto sa chcel niečo dozvedieť o histórii, pozrel si obecné múzeum, digitálne múzeum belujského hrnčiarstva či kostoly. Deti zas mohli tvoriť z hliny či iných materiálov a nadšenci starých remesiel si pozreli, ako tradičným spôsobom vzniká tehla či omietka z hliny.
Jedlo s margarínom pripravované v mikrovlnke by určite nevyhralo
Súťažné jedlá posudzovala odborná komisia, ktorá sa zameriavala nielen na vizuálnu stránku a chuť, ale aj na pôvod použitých surovín a tiež na zloženie. Recepty, ktoré ľudia do súťaže prihlásia, by mali kopírovať tradičné jedlá, ktoré sa pripravovali v minulosti počas slávnostných príležitostí alebo rodinných obedov. Aj preto by bol recept, ktorý by obsahoval priemyselne vyrábaný rastlinný tuk, exotické koreniny či tropické ovocie, okamžite vylúčený zo súťaže. Súťažiaci dokonca na prípravu jedál nemohli používať ani mikrovlnné rúry, grily alebo iné zariadenia s reguláciou teploty či tlaku.
Vyhrala fučka aj poludňajšia polievka
Súťažiaci prišli z celého regiónu, no výsledkovú listinu ovládli Krupinčania. Najlepšie hodnoteným mäsovým jedlom bola Litavská baranina.
Pripravovali ju Štefan Matejkin a Angela Matejkinová z Litavy.
V zeleninových jedlách uspela Fučka s krúpami a cibuľkou (Mária Jombíková z Krupiny), v kategórii sladké múčne jedlá zvíťazili Makové rendeše (Mária Brodnianska a Anna Greňová z Krupiny), zatiaľ čo v múčnych slaných jedlách boli víťazným jedlom Bryndzové pirohy (Jolana Babiaková a Anna Sujová z Hontianskych Nemiec). Najlepšou polievkou bola Polievka poludňajšia (Mária Brodnianska a Anna Greňová z Krupiny).
Ktorá obec zorganizuje ďalší ročník?
Na konci podujatia sa okrem vyhlásenia výsledkov odovzdával aj putovný lopár starostovi alebo starostke obce, v ktorej sa bude Tradičná chuť Hontu konať nasledujúci rok. „Na budúci rok bude toto podujatie hostiť obec Sucháň,“ prezradila nám Mária Slúková.
Za informácie do článku ďakujeme Márii Slúkovej, riaditeľke RPPK Krupina.
Foto: Ing. Milan Ďuroch, r65 studio s.r.o.